Si t'agrada el menjar oriental, és probable que hagis assaborit en més d'una ocasió l'umami, encara que no en siguis conscient… Se'n diu que és el cinquè sabor, capaç de donar intensitat als nostres plats. Vols comprovar-ho? En aquest post et donem un truc perquè puguis amanir les receptes amb una salsa sabor umami, amb la qual potenciaràs el sabor dels teus ingredients. Però abans de posar-nos mans a l'obra, coneixerem una mica més les singularitats de l'umami.
Les singularitats de l'umami
A la cuina occidental, diferenciem a la perfecció els quatre sabors per excel·lència: el dolç, el salat, l'amarg i l'àcid. Els aprenem des de petits i després no en tenim dubtes: sabem reconèixer i diferenciar cadascun.
I l'umami? Com que és un sabor al qual no estem gaire acostumats, ens costa de reconèixer-ho, encara que sí que podem donar-te una petita aproximació. Si és un sabor intens i saborós, que provoca salivació, ets davant de l'umami. Hi ha aliments que per si sols, o combinant-los amb altres, actuen com a potenciadors del sabor. Els xampinyons, la soja, el xoriço, les anxoves o el formatge en són alguns. I, simplement per una raó, fan més saborosa la recepta quan els afegim.
Quan tenim més clar què és l'umami, farem una salsa de vegetals per potenciar el sabor dels nostres plats. La podem afegir a la pasta, carns, peixos, arròs... perquè combina a la perfecció amb tots ells.
Ingredients per a la recepta:
- Ceba
- All
- Coliflor
- Xampinyons
- Pastanaga
- Albergínia
- Bròquil
- Api
- Pasta de tomàquet
Preparació:
Tallem bé tots els ingredients, per això podem utilitzar l'accessori picador de la nostra batedora de mà.
Quan tenim tot preparat els anem col·locant en una safata apta per a fregidora d'aire.
- Afegiu-hi per sobre oli d'oliva i barregeu-ho tot perquè es reparteixi bé per tota la safata.
- El pas següent és introduir la safata a la teva fregidora d'aire a 150 °C uns 30/40 minuts.
- Transcorregut aquest temps, traiem la safata. Veurem que les verdures tenen un color torrat i que la mida s'ha reduït.
- Cobrim amb aigua els vegetals i tornem a introduir la safata a la fregidora d'aire uns 25-30 minuts.
- A continuació, traiem la safata i, amb l'ajuda d'un colador gran, colem el líquid. Ja tenim la nostra salsa!
- Si volem que tingui un sabor més concentrat, podem afegir una mica de pectina.
- Ara només falta afegir la salsa a la pasta, a un arròs o a un saltat de gambes com aquest, perquè estiguin encara més saborosos.
Per gaudir d'una experiència gastronòmica encara més rica, no oblideu que un toc de salsa umami pot transformar qualsevol plat senzill en una explosió de sabor. Amb aquesta recepta fàcil i ràpida, estaràs incorporant aquest sabor tan únic i deliciós que farà un gir als teus menjars, des de pasta fins a carns i arrossos. Atreveix-te a experimentar amb l'umami i sorprèn els teus comensals amb plats plens d'intensitat. El secret és als detalls!